Biografie Jentsje Fekkes

 
 
 
  
Afbeelding invoegen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 

 
 
                           Biografie
 
Geboren en getogen in de Zuidwesthoek van Friesland is deze streek vaak ook een inspiratie voor mij als schilder. Na de lagere school heb ik een opleiding tot huisschilder gevolgd en 4 jaar dit vak uitgeoefend. Daarnaast de lerarenopleiding voor het nijverheidsonderwijs gevolgd. Rond mijn twintigste jaar een geheel andere richting ingeslagen als verpleegkundige in de psychiatrie. Daarna een opleiding maatschappelijk werk en in de zorgverlening blijven werken.  Het schilderen raakte daardoor wat op de achtergrond. In de jaren tachtig de draad weer opgepakt en gedurende 5 jaar lessen gevolgd in het schilderen met olieverf bij kunstschilder Koosje van Keulen uit Workum. Ook veel met aquarel gedaan door te leren uit boeken en zelf te doen. In die zin ben ik dus een autodidact. In de loop der tijd 
heb ik verschillende exposities gehad in de regio waaronder ook een eigen galerie van 2007 tot 2015 waar ik ook lessen verzorgde in het schilderen met olieverf. In 2015 vanwege omstandigheden hiermee gestopt en de galerie omgebouwd tot een eigen woning. Vanaf 2017 het schilderen met veel plezier weer ter hand genomen. En exposities gehad in galerie Lytse Skientme te Koudum (2018, 2020), Deelname aan Groepsexpositie in Noordwolde (2021), Solo expositie Kerkje Goënga (2022), sinds maart 2023 expo in restaurant Sudersee te Hindeloopen met oud en nieuwe werk. 

Het landschap is nog altijd een inspiratiebron. Het zit ook in mij. Geboren in het " lân fan wolken , wyn en wetter" nl. it Heidenskip in de prachtige zuidwesthoek van Fryslân. Lange tijd heb ik een realistische benadering gehad. De laatste tijd vroeg ik mij af of er een mogelijkheid was om de ziel van dit landschap anders weer te geven. Dat is nog niet zo eenvoudig maar de zoektocht is voorlopig op een bepaald punt gekomen waarin mijn persoon zich het best laat vermengen in de nu ontstane geabstraheerde uitbeelding. De zoektocht  gaat echter verder.  

De laatste tijd is muziek ook een thema geworden in een meer abstracte uitbeelding van een landschap van klanken en kleuren. 

 

Jentsje Fekkes (24-07-1950)

Verlengde Hoofdstraat 19
8723 AS Koudum tel. 0514 - 521222 of 06-27266225      K.v.K. nr. 68389353